Top Recommendation Οι μηχανορράφοι Un-su Kim, Νίνα Μπούρη (translator)

Sunday, June 06, 2021





Σε µια τροµακτική, αν και όχι αδιανόητη, Σεούλ, εγκληµατικά συνδικάτα, «οργανωτές» και εκτελεστές διαγκωνίζονται για την

κυριαρχία. Πίσω από τις δολοφονίες που αλλάζουν τον ρου της ιστορίας, βρίσκονται πάντα µηχανορράφοι, των οποίων τα σχέδια εκτελούν πληρωµένοι δολοφόνοι. Από την εποχή της ιαπωνικής κατοχής της Κορέας, η «βιβλιοθήκη των σκυλιών» είναι η πιο ισχυρή οργάνωση των δολοφόνων αυτών.
Ο Ρέσενγκ είναι δολοφόνος, µια ζωή εκτελεί συµβόλαια θανάτου. Παίρνει εντολές από τους «οργανωτές» –τα µυστηριώδη αφεντικά που κινούν τα νήµατα– και τις ακολουθεί κατά γράµµα. Δεν αµφισβητεί ποτέ το πού να πάει, ποιον να σκοτώσει, ούτε αναρωτιέται γιατί το σπίτι του είναι γεµάτο βιβλία που δε διαβάζει κανείς. Ώσπου µια µέρα αποφασίζει να παραβεί τους κανόνες και να αφήσει ένα θύµα να πεθάνει µε τον τρόπο που επιθυµεί. Στο εξής, κάθε κίνησή του παρακολουθείται. Μήπως οι «οργανωτές» έχουν αποφασίσει ότι οι µέρες του είναι µετρηµένες; Και εφόσον δε γνωρίζει ποιοι είναι, πώς είναι δυνατόν να τους ξεφύγει;

Ο Ουν-σου Κιµ γράφει µια ακαταµάχητη κοινωνικοπολιτική αλληγορία. Αποτυπώνει µε λαµπερή γραφή, σκοτεινό χιούµορ και οξύ σαρκασµό έναν πολύπλοκο και πολυεπίπεδο κόσµο που, παρά την εντυπωσιακή τεχνολογική εξέλιξή του, κουβαλάει βαριά τη σκιά του πρόσφατου, αλλά και του όχι τόσο πρόσφατου, παρελθόντος του. Οι πρωταγωνιστές του, άνθρωποι που ζουν στο περιθώριο της κορεατικής κοινωνίας, φέρνουν στον νου την ταινία Παράσιτα. 





 Δεν μπορώ να κρύψω τον ενθουσιασμό μου κάθε φορά που ξεκινάω ένα βιβλίο που έχει να κάνει με Ασία. Το συγκεγκριμενο το βρήκα έξυπνο , πρωτότυπο και καλογραμμένο . 

Μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας μας ξεδιπλώνει την ιστορία . Βρισκόμαστε σε μια εναλλακτική Νότια Κορέα όπου συμμορίες δολοφόνων που διέπονται από μυστηριώδεις ηγέτες ελέγχουν την κοινωνία, η εξουσία δεν βρίσκεται σε ένα άτομο αλλά σε ένα σύστημα. 

Ο ήρωας μας Ρεσεγκ βρίσκεται σε συνωμοσία για να καταρρίψει τους ανωτέρους. Αναρωτιέται τη ζωή, τον θάνατο και τον ρόλο του σε αυτόν τον βάναυσο κόσμο. Μου άρεσε η πλοκή από την αρχή ως το τέλος , αν και το τέλος το βρήκα λίγο ασαφές αλλά και πάλι ήταν καλό. 

Θεωρώ πως άνετα θα μπορούσαμε να το δούμε να γυριστεί σε ταινία, υπήρχαν φορες που ένιωθα λες και είμαι θεατής παρά σαν αναγνώστης, παρατηρώντας το κόσμο που ξεδιπλώνεται μέσα από τις σελίδες , πολύ καλές περιγραφές. Το προτείνω ανεπιφύλακτα αν θέλετε κάτι διαφορετικό .

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2014 Read More Sleep Less Blog
Template by These Paper Hearts