Κριτική Η αστυνομία της μνήμης Yōko Ogawa, Χίλντα Παπαδημητρίου (Translator)

Monday, May 10, 2021



«Ακόµα κι αν εξαφανιστεί το χαρτί, οι λέξεις θα παραµείνουν». Καπέλο, κορδέλα, πουλί, τριαντάφυλλο... Σ’ ένα νησί χωρίς όνοµα, διάφορα πράγµατα χάνονται το ένα µετά το άλλο·

αποφασίζεται να εξαφανιστούν από τη ζωή των ανθρώπων και όλοι οφείλουν να τα ξεχάσουν για πάντα. Όσοι δεν συµµορφώνονται κινδυνεύουν να συλληφθούν από την αστυνοµία της µνήµης. Όταν µία νεαρή συγγραφέας ανακαλύπτει ότι ο επιµελητής της κινδυνεύει να συλληφθεί –επειδή εκείνος δεν ξεχνά και του είναι πολύ δύσκολο να κρύβει τις αναµνήσεις του–, θα κάνει τα πάντα για να τον σώσει. Μαζί, καθώς ο φόβος και η απώλεια σχηµατίζουν ασφυκτικό κλοιό γύρω τους, θα προσκολληθούν στη λογοτεχνία ως τον τελευταίο τρόπο διατήρησης του παρελθόντος. Τι θα γίνει όµως όταν αρχίσουν να εξαφανίζονται και τα βιβλία; Ποιος ξέρει τι θα εξαφανιστεί στη συνέχεια; Η Αστυνοµία της µνήµης είναι ένα βιβλίο για τη δύναµη της µνήµης και το τραύµα της απώλειας, µια αλληγορική ιστορία, ένα αιχµηρό σχόλιο για τους σκοτεινούς κρατικούς µηχανισµούς παρακολούθησης και επιτήρησης. 





 Η Αστυνομία της Μνήμης είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο .Η ιδέα που είχε η κυρία Ογκάουα για αυτό το μυθιστόρημα είναι μοναδική .

Ένα νησί όπου τα πάντα εξαφανίζονται σταδιακά και όπου όλοι βρίσκονται υπό την επίβλεψη της Αστυνομίας Μνήμης .Όμως, όλοι δεν παρατηρούν ότι ο κόσμος γύρω τους αλλάζει, και όσοι το κάνουν, επιδιώκουν να διατηρήσουν ό, τι μπορούν και με αυτόν τον τρόπο γίνονται ο εχθρός.

Σε αυτό το μυθιστόρημα, πολλά παραμένουν ανεξήγητα, ωστόσο , αυτοί οι παράγοντες δεν μειώνουν τον αντίκτυπο του κειμένου. Αυτό το βιβλίο διερευνά τη σχέση μεταξύ μνήμης, συναισθημάτων, ελευθερίας και ταυτότητας. Μια πολύ αξιόλογη ανάγνωση, έξυπνη και με ποιητική ευαισθησία.

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2014 Read More Sleep Less Blog
Template by These Paper Hearts