Άντα ή Πάθος: Ένα οικογενειακό χρονικό Vladimir Nabokov, Μυρτώ Αναγνωστοπούλου (translator)

Sunday, June 06, 2021

 



"Ένα φλογερό παιδικό ειδύλλιο ξετυλίγεται περίτεχνα σε μια ονειρικά λαμπερή Αμερική. Στην εξοχική έπαυλη του θείου του, συλλέκτη έργων τέχνης, ο Βαν Βιν

συναντάει την Άντα, την όμορφη εξαδέλφη του. Στις καφασωτές γαλαρίες, στα πράσινα λιβάδια του πατρογονικού πάρκου, η σχέση τους ανθίζει μέσα σε μια αρκαδική αθωότητα. Έχουν, όμως, γεννηθεί σε μια από τις πιο ονομαστές και λαμπρές οικογένειες της Αμερικής, σε μια εκτεταμένη αυτοκρατορία που απλώνεται στα πέρατα της γης και ο έρωτάς τους ποτίζεται από το μεθυστικό άρωμα του δηλητηριώδους άνθους, το ερύθημα του απαγορευμένου πάθους.

Στη διάρκεια μιας συγκλονιστικής πορείας ογδόντα χρόνων, που διασχίζει ηπείρους, ξετυλίγεται η παράξενη αλήθεια της μοναδικής συγγένειας του Βαν Βιν και της Άντα. Γραμμένη σε συναρπαστικά αιχμηρή και μαγευτικά ρέουσα πρόζα, η Άντα ή Πάθος είναι το εκτενέστερο και πλουσιότερο μυθιστόρημα του Ναμπόκοφ, μια ιστορία αγάπης, αλλά ταυτόχρονα κι ένα παραμύθι, μια παρωδία της ιστορίας, μια ερωτική σάτιρα, μια εξερεύνηση της ροής του χρόνου.





Ήρθε και εμένα η δικιά μου η σειρά να περιπλανηθω στον κόσμο της λεγόμενης «κλασικής λογοτεχνίας» . Το «Άντα ή Πάθος » δεν είναι εύκολο στην ανάγνωση και με πήρε κάποιες μέρες να το τελειώσω , ένιωσα μπερδεμένη κάποιες φορές .

Παρόλο όμως τις δυσκολίες θεωρώ ότι η γραφή του Ναμπόκοφ ήταν μια ιδιαίτερη έκπληξη για εμένα .Ήταν μια ρομαντική και ιδιόρρυθμη ιστορία . Μια ιστορία που σου μένει για αρκετό καιρό μετά την ανάγνωση της , μια ιστορία που θα έχει διαφορετικά μηνύματα αναλόγως με την ηλικία του εκάστοτε αναγνώστη .

Σίγουρα θα το ξανά διαβάσω σε διαφορετική χρονική στιγμή . Το «Άντα ή Πάθος » παρολο που δεν είναι εύκολο στην κατανόηση , θα το απολαύσετε . Είναι μια θαυμάσια ‘’ενοχλητική’’ , αξέχαστη και αξιοσημείωτη αναγνωση .

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2014 Read More Sleep Less Blog
Template by These Paper Hearts