Top Recommendation Κριτική Πριν χαθούν τα πουλιά by Charlotte McConaghy

Tuesday, March 23, 2021


 

Τα ζώα πεθαίνουν. Σύντομα θα είμαστε μόνοι μας εδώ…

Η Φράνι Στόουν έχει περάσει όλη της τη ζωή δίπλα στη θάλασσα, αφοσιωμένη στα πουλιά που πετούν πάνω απ’ τα νερά. Όταν όμως τα πουλιά αρχίζουν να εξαφανίζονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η Φράνι αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Στην απομακρυσμένη Γροιλανδία, βρίσκει το τελευταίο σμήνος χιονογλάρονων, το είδος με τη μακρύτερη αποδημία σε όλο το ζωικό βασίλειο, και αποφασίζει να τα ακολουθήσει ως το τέλος της διαδρομής τους, την Ανταρκτική. Καθώς αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του ταξιδιού προς τον νότο, ξετυλίγεται η ιστορία της ζωής της: η εξαφάνιση της μητέρας της, τα μοναχικά παιδικά χρόνια της, ο παθιασμένος, αλλά μπερδεμένος γάμος της και, τέλος, η βάναυση απώλεια που την οδήγησε σε αυτή την ύστατη αποδημία. Όταν τα πράγματα στο ταξίδι γίνονται άσχημα η Φράνι φοβάται για την αγριότητα εντός της: αυτό απ’ το οποίο τρέχει να ξεφύγει, κι ωστόσο ταυτόχρονα αναζητά όλη της τη ζωή, τελικά την προφταίνει...
Μια ωδή στους άγριους τόπους και τα πλάσματα που απειλεί η κλιματική αλλαγή. Μια άχρονη ιστορία για τις διαδρομές που όλοι κάνουμε, ως την άκρη του κόσμου και ξανά πίσω, για τους αγαπημένους μας.




4-4,5   Αστέρια

Το «Πριν Χαθούν Τα Πουλιά» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ήρθε πρόσφατα στα βιβλιοφάγα μου χέρια .Αποφάσισα να ξεκινήσω την ανάγνωση χωρίς να έχω κάποια ενημέρωση αναφορικά με το περιεχόμενο , ούτε περίληψη ούτε κριτικές . Η θεματολογία του είναι περίπλοκη όμως όταν το τελείωσα είπα «ουαου» αξίζει 100% την προσοχή σας καθώς πρόκειται για ένα δυνατό , συναισθηματικό και συγκινητικό μυθιστόρημα με φόντο το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις αυτού στα ζώα και στους ανθρώπους .
Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από μια γυναίκα τη Φρανι , η οποία θα ακολουθήσει το αποδημητικό τους ταξίδι στην Ανταρκτική . Στην έρευνα της αυτή θα συνεργαστεί με ένα αλιευτικό πλήρωμα . Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία της Φρανι που προσπαθεί να σώσει τα πουλιά και μαζί με αυτά η ίδια . Το γιατί αυτό το ταξίδι είναι σημαντικό για τη Φρανι , πως συνδέεται το τραυματικό παρελθόν της με τις επιλογές της στο παρόν , ποιες σχέσεις θα αναπτυχθούν μεταξύ της και του πληρώματος και ποσο συνδέεται η προστασία του περιβάλλοντος με την προστασία της ίδιας της ανθρώπινης ζωής είναι κάτι που θα ανακαλύψετε μονοι σας .
Μέσα από αυτό το βιβλίο, το οποίο δεν θα το έλεγα ότι έχει ευχάριστη θεματολογία , η συγγραφέας καταφέρνει να μας περάσει τόσο την τραγικότητα των ηρώων όσο και την αμείλικτη σύνδεση του πλανήτη μας με τις ανθρώπινες ζωές .
Δεν θα μας αφήσει χωρίς λύτρωση όμως ούτε χωρίς κάποια ελπίδα .
Με τις ρεαλιστικές περιγραφές , την ανάπτυξη πολλών έντονων σχέσεων της ηρωίδας με άλλους ανθρώπους και τις συχνές εναλλαγές παρελθόντος και παρόντος δίνονται σταδιακά όλες οι απαντήσεις .

 

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2014 Read More Sleep Less Blog
Template by These Paper Hearts