Top Recommendation Περιπολία για τζίνι στη Μοβ Γραμμή Deepa Anappara, Νίνα Μπούρη

Thursday, February 18, 2021


 «Πριν από τρεις εβδοµάδες ήµουν απλώς ένας µαθητής, αλλά τώρα είµαι ντετέκτιβ και δουλεύω σε τσαγερί...». Ο εννιάχρονος Τζάι ζει σε µια µεγαλούπολη της Ινδίας και παρακολουθεί φανατικά ριάλιτι µε αστυνοµικούς. Όταν εξαφανίζεται

ένας συµµαθητής του, ο Τζάι αποφασίζει να τον βρει εφαρµόζοντας στην πράξη όλα όσα έχει µάθει για τη διαλεύκανση του εγκλήµατος από τα επεισόδια της «Αστυνοµικής περιπολίας». Με τους κολλητούς του φίλους, την Παρί και τον Φάιζ, στο πλευρό του, πηγαίνει σε µερικά από τα πιο επικίνδυνα µέρη της πόλης, στο παζάρι τη νύχτα, ακόµη και στον σιδηροδροµικό σταθµό στο τέρµα της Μοβ Γραµµής. Εξαφανίζονται όµως και άλλα παιδιά, και οι τρεις φίλοι, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν την αλήθεια, έρχονται αντιµέτωποι µε τροµοκρατηµένους γονείς, ένα αδιάφορο αστυνοµικό σώµα και τζίνι που κλέβουν ψυχές... «Εξαιρετικό». Ίαν ΜακΓιούαν «Το µυθιστόρηµα στα καλύτερά του! Γραφή συµπάσχουσα και αριστοτεχνική, καθώς επίσης στέρεη και στιβαρή. Νοιαζόµαστε πραγµατικά για τους ήρωες της Αναππάρα από την πρώτη σελίδα, και η ανάγνωση µας ανταµείβει». Ανν Ενράιτ «Ένα τεράστιο ζήτηµα, η εξαφάνιση παιδιών, δοσµένο µοναδικά από µια σπουδαία, ρηξικέλευθη λογοτεχνική φωνή». Literary Journal



5 Αστέρια



Είναι δυστυχώς στατιστικά καταγεγραμμένο το ότι χιλιάδες ανήλικα παιδιά στην Ινδική επικράτεια εξαφανίζονται κάθε χρόνο .Είναι καταγεγραμμένο ότι ένα μεγάλο μέρος των παιδιών αυτών τα απαγάγουν στις σιδηροδρομικές γραμμές όπου προσπαθούν να βρουν καταφύγιο πολλά παιδιά . Το πρόβλημα αυτό μεγαλοποιείται και από την αδιαφορία των πολιτικών αρχών , την αδυναμία της αστυνομίας , τεράστιων ταξικών διαφόρων .

Το τραγικό και θλιβερό αυτό γεγονός η συγγραφέας Ντιπα Αναππαρα μας το παρουσιάζει μέσα από την ζωή του εννιάχρονου ήρωα της Τζαι . Ο Τζαι , επηρεασμένος από την τηλεοπτική εκπομπή «Αστυνομική Περιπολία» μαζί με τους φίλους του γίνονται μικροί ντέντεκτιβ . Όλοι μαζί προσπαθούν να βρουν την λύση της εξαφάνισης παιδιών από την γειτονιά τους . Βέβαια μέσα από την παιδική μάτια δεν μπορεί να λείπει και το στοιχείο του μεταφυσικού (τζίνι ) που έρχεται να δικαιολογήσει την σκληρότητα της πραγματικότητας με ένα λαϊκό μύθο.
Το βιβλίο αυτό είναι ένα εξαιρετικό , έντονο και μελαγχολικό μυθιστόρημα . Η πλοκή έξυπνη και πρωτότυπη και οι περιγραφές παραστατικές και ρεαλιστικές. Με γλυκόπικρο τρόπο , καθώς οι ήρωες μας είναι μικρά παιδιά ταξιδεύουμε και εμείς στις φτωχές γειτονιές της Ινδίας .Μέσα από την παιδική τους μάτια βλέπουμε καταστάσεις θλιβερές και στενάχωρες .Είναι πραγματικά αδύνατον να μην συγκινηθείς και να μην αγαπήσεις τους μικρούς ήρωες .
Το βιβλίο «Περιπολία για τζίνι στη μωβ γραμμή» είναι ένα υπέροχο βιβλίο που μας εισάγει με όμορφο και όχι βίαιο τρόπο σε ένα δύσκολο και σκληρό κοινωνικό πρόβλημα .
Είναι μια ιστορία που αφενός σε προβληματίζει και σε θλίβει . Όμως η αφετηρία ακριβώς επειδή οι ήρωες είναι παιδιά σου μεταφέρει την προσδοκία της αισιοδοξίας ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν .

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2014 Read More Sleep Less Blog
Template by These Paper Hearts